Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Ρυθμιση Αρτηριακης Υπερτασης
ΠΑΠΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΑΤΤΙΚΗ
Τι είναι η Αρτηριακή Υπέρταση;
 
Αρτηριακή Υπέρταση ονομάζεται η νόσος στην οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες του σώματός μας είναι σταθερά μεγαλύτερη από τις επιθυμητές τιμές.
 
Που οφείλεται η Αρτηριακή Υπέρταση;
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις Υπέρτασης δεν βρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο που την προκαλεί. Τότε η κατάσταση ονομάζεται “Ιδιοπαθής ή Πρωτοπαθής Αρτηριακή Υπέρταση” και αντιπροσωπεύει το 95% των περιπτώσεων!
 
Σε μόλις 5% των περιπτώσεων Υπέρτασης ανακαλύπτουμε το αίτιο που την προκαλεί (συνήθως είναι κάποιο ορμονικό πρόβλημα) και τότε η κατάσταση ονομάζεται “Δευτεροπαθής Αρτηριακή Υπέρταση”.
 
Τι είναι η Συστολική και τι η Διαστολική πίεση;
Η Αρτηριακή Πίεση περιγράφεται με δύο τιμές:
 
Συστολική Πίεση (αναφέρεται και ως “μεγάλη πίεση”): Είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα Αρτηρία των αρτηριών οφειλόμενη στην σύσπαση της καρδιάς.
Διαστολική Πίεση (αναφέρεται και ως “μικρή πίεση”): Είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όσο η καρδιά είναι σε ηρεμία (ανάμεσα σε δύο συσπάσεις).
 
Οι πιέσεις μετρώνται σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή σε εκατοστά της στήλης υδραργύρου (cmHg) όπως συνηθίζεται στον ελληνικό χώρο.
Αν κάποια από τις δύο τιμές βρίσκεται πάνω από τα επιθυμητά όρια, τότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως Υπέρταση, ανεξάρτητα από το αν η άλλη τιμή είναι φυσιολογική. Συνήθως μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην Συστολική (‘’μεγάλη’’) πίεση, η οποία αυξάνει με την ηλικία, ενώ αντίθετα οι τιμές της Διαστολικής(‘’μικρής’’) πίεσης είναι χαμηλές στα μεγαλύτερα άτομα.
 
Αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης
 
Η σταθερά αυξημένη Αρτηριακή Πίεση μπορεί μακροχρονίως να προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση της καρδιάς και βλάβες στα αγγεία των οργάνων του σώματος. Ως συνέπειες αυτών των ζημιών μπορούν να εκδηλωθούν παθήσεις της καρδιάς (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος), του εγκεφάλου (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), των ματιών (αμφιβλητροειδοπάθεια) και των αγγείων (ανευρύσματα).
Το τελικό αποτέλεσμα της σταθερά αυξημένης Αρτηριακής Πίεσης είναι η μείωση στο προσδόκιμο αλλά και στην ποιότητα ζωής.
 
Ποια είναι τα βασικά μέτρα για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;
 
Το πιο σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης είναι το να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Ο προτεινόμενος υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής περιλαμβάνει:
 
1. Υγιεινή διατροφή: Ελαττωμένη κατανάλωση αλατιού και ισορροπημένη πρόσληψη από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα και με μέτρο κατανάλωση λιπαρών - παχυντικών τροφών.
2. Σωματική άσκηση: Η καθημερινή ολιγόωρη άσκηση έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά και τα αγγεία.
3. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους: Η παχυσαρκία δυσκολεύει την ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης και πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στην καρδιά και τα αγγεία.
4. Διακοπή του καπνίσματος: Η νικοτίνη δυσκολεύει την ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης και πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στην καρδιά και τα αγγεία. 
 
Τι φάρμακα υπάρχουν για τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;
 
Χάπια: Κυκλοφορούν πολλές ομάδες φαρμάκων που βοηθούν τον οργανισμό σου να ρυθμίσει την Αρτηριακή Πίεση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν 2, 3 ή και περισσότερα φάρμακα από διαφορετικές κατηγορίες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος γι’ αυτό και το θεραπευτικό σχήμα φαρμάκων για την Υπέρταση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η στενή συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σου είναι απαραίτητη προκειμένου να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής συνδυασμός αντιϋπερτασικών φαρμάκων.
 
Τι θα κερδίσω αν ρυθμίζω σωστά την Αρτηριακή Υπέρταση;
 
1. Θα αποφύγεις τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της Υπέρτασης (παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών και των αγγείων του εγκεφάλου).
2. Θα αποφύγεις τις άμεσες επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν όταν οι τιμές Αρτηριακής Πίεσης ανέβουν πολύ ψηλά.
3. Θα ζήσεις περισσότερο!
 
Παρακολούθηση της Αρτηριακής Υπέρτασης
Η επιτυχημένη ρύθμιση της Αρτηριακής Υπέρτασης προϋποθέτει:
 
1. Καθορισμό ατομικών στόχων αρτηριακής πίεσης και τακτικό αυτοέλεγχο (συχνές μετρήσεις).
2. Συμμόρφωση στις οδηγίες σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, τήρηση του διαιτολογίου και σωστή εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.
3. Τακτική εξέταση από τον ιατρό σου.
 
Ποιοι είναι οι στόχοι στη ρύθμιση της Αρτηριακής Υπέρτασης;
Η ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης θεωρείται εξαιρετική όταν:
 
√ 1. Η αρτηριακή σου πίεση είναι μέσα σε αποδεκτά όρια (βλέπε στον παρακάτω πίνακα)
√ 2. Δεν εμφανίζεις πολύ χαμηλές τιμές αρτηριακής πίεσης (υπόταση), ούτε μεγάλες διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα. 
√ 3. Δεν εκδηλώνεις επιπλοκές της Αρτηριακής Υπέρτασης.
√ 4. Το βάρος σου διατηρείται σε κανονικά επίπεδα.
√ 5. Δεν εκδηλώνεις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων.
 
Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται σε καθιστή θέση, μετά από τουλάχιστον 5 λεπτά ανάπαυσης. Καλό είναι να μην έχει προηγηθεί καφές ή τσιγάρο. Σε περίπτωση εκνευρισμού, έντασης ή μεγάλης σωματικής προσπάθειας η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται μόλις αποκατασταθεί σχετική ηρεμία.
 
Η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται διαρκώς μέσα στην ημέρα και επηρεάζεται από το είδος και την ένταση της δραστηριότητάς μας αλλά και από το ημερήσιο πρόγραμμα φαρμάκων. Για αυτούς τους λόγους, οι μετρήσεις είναι χρήσιμο να γίνονται συχνά και σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.